تاریخچه بازی های ویدیویی

علی رضا
3 مارس, 2022
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
تاریخچه بازی های ویدیویی

خب تا امروز بازی های ویدیویی زیادی ساخه شده و در دستگاه های مختلفی قابل بازی کردن بوده، امروز می خواهیم که باهم در باره تاریخچه بازی های ویدیویی و این که چطور تا اینجا پیشرفت کرده صحبت کنیم.

در اولین قدم در حدود اواخر دهه 50 بود که برنامه نویس های ماهری بودند که فهمیدند که میشه با کامپیوتر نرم افزاری برای سرگمی ساخت و خب نیاز به کامپیوتر های مخصوصی داشت که با سیستم های عادی در آن زمان تفاوت های زیادی داشت.

در سال 1952 بود که یکی از دانشجو های ممتاز دانشگاه کمبریج موفق شد که اول بازی ویدیویی را بر روی یک رایانه مخصوص با تکنولوژی لامپ پرتو کاتدی بسازه که بازی نبود بجز XO (همون دوز خودمون) .

دومین بازی که ساخته شد در سال 1958 توسط دو مهندس در آزمایشگاه طراحی شد که درواقع شبیه ساز بازی تنیس بود که (Tennis for two) نام داشت، که برای اولین بار با دسته قابل بازی کردن بود.

تصویر بازی Tennis for two

ولی طولی نکشید که 4 سال بعد آقای استیو راسل در دانشگاه MIT موفق به خلق بازی شد که به اولین بازی دنیا معروف شد، چون دیگر نه شبیه ساز بود و نه حاصل محاسبات ریاضی، بلکه فقط و فقط برای سرگرمی ساخته شده بود. اسم این بازی جنگ فضایی یا (Space war) بود. این اولین باری بود که نسل بشر داشت بازی سرگرم کننده ای را تجربه می کرد که بر روی صفحه هایی اجرا می شد، که برای محاسبات ساخته شده بودند.

تصویر بازی Space war

خب تا اینجا داشتیم درباره این که چطور بازی ویدیویی ساخته شد صحبت می کردیم ولی خب این بازی همون طور که گفتیم متاسفانه در دسترس عموم نبود و فقط برنامه نیس ها و مهندس ا می توانستند در آزمایشگاه هایی که کامپیوتر های قویی دارند تجربه کنند و این روال تا یک دهه بعد ادامه داشت.

بازی ویدوییی به خانه های مردم می آید

خب یک دهه گذشت و به لطف آقای رالف بائر (Ralph Baer) که یک مهندس آلمانی – آمریکا بود که اولین جرقه ساخت بازی های کامپیوتری در ذهن ها خورد، ولی از اونجایی که آقای بائر در یک شرکت برای ساخت برنامه تلوزیونی استخدام شده بود که برنامه ای مهیجی برای تلوزیون بسازد که تا حالا ساخته نشده است، این ایده خود را به مدیر شرکت خود ارائه داد ولی اون مخالفت کردن، و خب او هم حق داشت چون ایده نو و همین طور نا پخته ای بود.

آقای بائر یک دهه باری به عمل رساندن ایده خود صبر کرد و بالاخره توانست به کمک ویلیام راش بعد از 4 سال توسعه در سال 1968 اولین کنسول بازی که سازگار با تلوزیون باشد را اختراع کند، که در آن زمان با نام جمعه قهوه ای (Brown Box) معروف یود. خب بعد از 4 سال که این کنسول بازی ویدیویی ساخته شده بود، به دلیل استقبال هایی که به عمل اومده بود این پتانسیل را در اختراع خود دید که برای تولید انبوهش یک سرمایه گذار پیدا کند. طولی نکشید که شرکت مگناواکس Magnavox این کنسول را با نام مگناواکس اودیسی Magnavox Odyssey به تولید انبوه رساند.

کنسول Magnavox Odyssey

و به این ترتیب کنسول های بازی نسل اول پدید آمدند که با فروش بسیار بیشتر از آنچه که فکرش را هم میکردند رو به رو شد، به طوری که در 3 سال اول بیش از 700,000 نسخه بفروش رفت که در آن زمان این کنسول حدود 100 دلار آمریکا قیمت داشت.

‎شروع بازی سازی حرفه ای

پس از آنکه شاهد این موفقیت ورود بازی های ویدیویی به خانه های مردم بودیم افراد زیادی پتانسبل بالایی را در این زمینه مشاهده کردند پس شرکت های بزرگی برای ساخت بازی های ویدیویی وارد زمینه شدن.

در نوامبر سال 1972 شرکت آمریکایی آتاری (Attari) بازی پانگ (Pong) را ساخت که 3 سال بعد برای این بازی کنسول خانگی عرضه کرد که این کنسول از محبوبیت بالایی برخوردار شد. این بازی درواقع شبیه ساز بازی پینگ پونگ بود که توپی از این طرف به طرف دیگر میرفت که دو صفحه باید مانع رد شدن توپ از زمین خود می کردند که اگر توپ رد می شد امتیاز برای حریف ثبت می شد.

بازی pong

ورود به دنیای بازی های سه بعدی

با گذشت زمان بازی های جدید و زیبایی ساخته شدند که می توان از بهترین آنها بازی میز واز Maze war که در سال 1974 توسط استیو کالی (Steve Colley) ساخته شد که اولین بازی شوتر اول شخص بود که یه صورت تمام صفحه سه بعدی ساخته شده بود. در این بازی باید شما سعی می کردید که از هزارتو فرار کنید و راه خروج را پیدا کنید که در زمان خود بهترین بود.

بازی Maze war

‎ظهور کنسول های نسل دوم

خب همه چیز عالی بود تا این که یکی از مشتریان این کنسول ها موضوعی را مطرح کرد که:

من دوست دارم روی کنسولم بازی دیگری را نصب کنم.

آنجا بود که اولین ایده ساخت کارتریج‌ ها به میدان بازی سازی آمد، چون در قبل از آن هر بازی یک کنسول اختصاصی داشت، یعنی اگر شما کنسولی را خریداری می کردید فقط می توانستید یک بازی را روی آن نصب کنید. که واقعا در حال حاضر عجیب به نظر می رسد.

سر انجام در کمپانی فیر چایلد Fairchild به کمک تلاش مهندس آفریقایی-آمریکایی به نام جری لاوسن (Jerry Lawson) توانستند بر روی کنسول ها کارتریج‌ نصب کنند که به توانند کاربران بر روی یک کنسول چندین بازی را اجرا کنند. در همین زمان بود که کنسول چنل اف (Channel F) از کمپانی Fairchild روانه بازار شدن.

در سال 1976 کنسول بازی جدید Atari 2600 که ابتدا نامش VCS بود وارد بازار شد که بسیاری از رقیب های خودش را کنار زد و پرطرفدار ترین و پرفروش ترین کنسول تاریخ در آن زمان شد. بله بازی پک من معروف یا همان نقطه خور خودمان هم بازی این کنسول نسل دومی بود.

مرگ بازی های آرکید ورود به دنیای ماجراجویی

خب از آنجایی که بازی های آرکیدی مانند بازی پانگ یا بازی پک من که قبلا دربارشون صحبت کردیم بازی هایی پایان ناپذیری بودند یعنی هرچه که بازی می کردیم به اتمام نمی رسید و فقط امتیاز بیشتری و رکورد جدیدی ثبت میکردیم، آن حس زیبای ماجراجویی در بازی را به ما القا نمی کرد و خسته کننده بودند.

اینجا بود که شرکت های جدیدی وارد این صنعت تازه جان گرفته بازی سازی شدند، و اولین بازی ماجراجویی که مرحله ای بود و پایانی داشت را شرکت نینتندو (Nintendo) در سال 1981 با نام Donkey Kong وارد بازار کرد.

خب این جا بود که کم کم بازی های آرکید داشتند کم رنگ می شدند و بازی های ماجراجویی جای آنها را پر کرد، البته همچنان بازی های آرکید تا اواخر دهه 90 میلادی طرفدار داشت، که بازی ماریو که باز از شرکت نینتندو (Nintendo) بود پا به میدان گذاشت و کلا بازی کن ها را به سطح توقع جدیدی از بازی ها رساند.

ورود به بازی سازی مدرن

خب زمان زیادی از اول ساخته شدن بازی های نخستین گذشته بود که پیشرفت های قابل توجهی را هم با خود به همراه داشت، این جا بود که شرکت های بزرگ بازی سازی جا های خود را در بازار محکم کرده بودند و ناگهان اتفاق عجیبی افتاد؛ در زمانی که آتاری داشت پادشاهی می کرد دو شرکت جدید پا به میدان بازی سازی گذاشتن، و از این دو شرکت یکی نو پا بود و یکی در ساخت دوربین های عکاسی شهرت داشت.

بله درست حدس زدید این دو شرکت سونی و سگا بودند که با عرضه کنسول های Sony Playstation و Sega Saturn در آمریکای شمالی به رقابت آتاری رفتند و توانستند حضور پرقدرت آتاری را کم رنگ کنند.

در همین دوره زمانی بود که نینتندو (Nintendo) بازی Donkey Kong Country 2 : Diddy’s Kong Quest را که نسخه دوم بازی پرطرفدار خود بود و شرکت Blizzard قسمت دوم بازی Warcraft و را وارد بازار کردند که اینجا کنسول های سونی و سگا توانستند به دلیل دسته های بازی مناسب تر خود محبوبیت بسیار بالاتری را به دست آورند.

رفته رفته شرکت بازی سازی نینتندو (Nintendo) به فکر ساخت کنسول اختصاصی خود افتاد؛ که در سال 1996 کنسول Nintendo 64 در ژاپن و آمریکای شمالی عرضه شد و پس استقبالی که توسط بازی کن ها از آن شد، کنسول خود را در سال 1997 در اروپا و استرالیا نیز وارد بازار کرد.

شروع رقابت های کنسول های دستی و خانگی

کمپانی Konami اولین نسخه از سه بازی خود را که Dance Dance Revolution ، Beatmania و GuitarFreaks را که در آینده نه چندان دور بسیار محبوب شدند را وارد بازار کرد و توانست سهم زیادی از بازار فروش بازی های ویدیویی را برای خود تصاحب کند.

در این حال نینتندو بی حرکت ننشست و کنسول دستی جدید خود را با نام Gameboy Color وارد بازار کرد، خب این سال یکی از بهترین سال های تاریخ بازی سازی بود؛ چون بازی های جذاب دیگه از کمپانی های تازه تاسیس عرضه شد که نسخه های بعدی این بازی ها تا امروز ادامه دارند، و از این بازی ها می توانیم بازی Half-Life از شرکت Sierra Studios و اولین بازی از سری بازی های محبوب Grand Theft Auto از شرکت Rockstar Games وارد بازار شدند.

خب در سال 1999 بود که شرکت های سگا و سونی نینتندو با کنسول های خود داشتند در رأس کنسول های بازی سلطنت می کردند و تقریبا همه بازی ها را هم با بهترین کیفت اجرا می کردند؛ ولی خب باید رقابت شکل می گرفت تا بهترین انتخاب می شد. اینجا بود که شرکت سگا زودتر وارد عمل شد و کنسول DreamCast خود را وارد بازار کرد که برتری خود را به کنسول Playstation Sony ثابت کند و خب موفق هم شد، نینتندو امسال کنسولی معرفی نکرد چون داشت با ساخت بازی پرطرفدار خود وارد می شد و بالاخره بعد چند سال Donkey Kong 64 را عرضه کرد.

بازی Donkey Kong 64

همان طور که باید تا الان متوجه شده باشید سونی در این رقابت عقب مانده بود و حالا می خواست در سال 2000 با استراتژی بهتری وارد عمل شود. اون در آن سال چندین استودیو بازی سازی را خرید که به مرور به استودیو های بازی سازی خودش یعنی Sony Studios ملحق کرد. و این پایان داستان امسال سونی نبود!! و او در اواسط سال 2000 کنسول جدید خود را یعنی Playstation 2 را وارد بازار کرد که انقلابی در دنیای بازی ها ایجاد کرد، زیرا این کنسول بسیار قوی تر و با پشتیبانی موتور های گرافیکی بروز تر عرضه شده بود که به اون دروازه ورود به بازی های نو می گویند.

خب Playstation 2 سونی کنسول خانگی بود و طرفدار های بسیار زیادی را برای خود جمع کرده بود ولی اینجا بود که کاربران دوست داشتند نه تنها در خانه خود بلکه در بیرون از خانه خود بازی کنند و این باعث فروش بی سابقه کنسول GameBoy نینتندو شد که در این سال بیش از صد هزار نسخه از این کنسول به فروش رفت.

ورود ابر قدرت های فناوری به صنعت بازی سازی

خب سال 2001 سال عجیبی بود بسیاری از کمپانی هایی که فکرش را نمی کردیم از ساخت کنسول های جدید صرف نظر کردند و شرکتی که فکرش را هم نمی کردیم وارد ساخت بازی های ویدیو شد.

در ابتدا سال 2001 یک مراسم بسیار با شکوه برگزار شد که کنسول بازی جدید مایکروسافت (غول فناوری و سازنده اولین کامپیوتر جهان) با نام Xbox معرفی شد و پا به جهان گشود. در این سال بازی های زیادی مجبور به سازگار کردن خودشان با این کنسول شدند چون موقعیت بساری خوبی برای جذب کاربر بیشتر بود.

البته همان طور که سونی از شرکت های بازی سازی زیادی حمایت کرد که بازی های اختصاصی برای کنسول خود بسازند، مایکروسافت هم یکی از بهترین انتخاب های تاریخ بازی سازی را کرد که خود را به محبوبیت بسیار بالایی رساند و البته این موقعیت خوب چندین ساله خود را، بعد از 21 سال از دست داد که در آخر مقاله بهش می رسیم.

این انتخاب هم حمایت از شرکت Bungie  برای ساخت بازی Halo : Combat Evolved بود که تا الان نسخه های زیادی از این بازی معرفی شده و تا امروز این مجموعه بازی Halo بسیار محبوب بوده است و نقش مهمی در جذب مخاطب برای Xbox بوده است.

خب در زمان اوج گرفتن مایکروسافت در زمینه بازی سازی بود که نینتندو کنسول بازی خود را با نام GameCube معرفی کرد که بتواند وارد این دنیای جدید بازی سازی شود.

خب در این سال داشتیم که کلی خبر های خوب و داغ می شنیدیم که در عین نا باوری شرکت سگا رسما اعلام کرد که دیگر قصد ساخت و معرفی کنسول جدیدی را ندارد. ولی خب به این معنی نبود که از صنعت بازی سازی خدا حافظی می کند و بازی های جدیدی در سال های بعدی ساخت ولی کم کم، کم رنگ شد.

شروع دنیای بازی های آنلاین

تا قبل از سال 2002 بازی هایی که بازی می کردیم به صورت آفلاین بودند و نمی توانستیم با دوستانمان به صورت همزان در یک بازی، بازی کنیم. ولی سونی بعد کلی موفقیت های مایکروسافت وارد عمل شد و سرویس آنلاین بازی های خود را برای پلی استیشن 2 عرضه کرد.

ولی از آنجایی که مایکروسافت رقیب اصلی سونی شده بود و داشتن با هم برابری می کردند نمی توانست از سونی عقب به ماند، پس سرویس آنلاین برای کنسول خودش معرفی کرد که این سرویس آنلاین از آن روی تا به امروز Xbox live نام دارد.

ساخت بازی های آنلاین پرطرفدار

در سال 2003 بازی های سبک MMORPG (بازی های آنلاینی هستند که به صورت چند نفره و با تعداد افراز زیاد بازی انجام می شود.) وارد بازار شدند. نینتندو کنسول های NES و SNES را متوقف می کند.

خب این سال دروازه جدیدی به دنیای بازی ها بود چون بازیکن های می توانستند باهم تجربه بازی های آنلاین را داشته باشند و این نیز موقعیت های جدیدی برای بازی ساز ها بود. در این موقعیت شرکت آتاری که تنها بازی سازی را ادامه می داد بازی Enter the Matrix با بخش آنلاین عرضه می کند که به نظر من حداقل مردم نامش را فراموش نکنند!!   🙂

این جا بود که یکی از اتفاق های عجیب افتاد و این بود که شرکت موبایل سازی نوکیا که کم کم داشت سهم خود را از بازار های موبایل از دست می داد، خواست که وارد دنیای بازی سازی شود و تلفن همراه مخصوص بازی N-Gage را معرفی کرد.

خب امروزه این بلند پروازی شرکت نوکیا باعث شد که بازی های موبایل رواج پیدا کنند و خب از محبوب ترین بازی های موبایل می توانیم بازی کالاف دیوتی موبایل را مثال بزنیم. فروشگاه بازی طور بهترین ارائه دهنده محصولات درون بازی های خارجی است که می توانید برای خرید سی پی کالاف دیوتی موبایل به ما اعتماد کنید چون سابقه درخشانی در این زمینه داریم. شما با خرید سی پی کالاف می توانید در این بازی هرچی خواستید را تهیه کنید.

آرامش قبل از طوفان

خب در سال 2004 سونی دید که سهم زیادی از بازار در دست کنسل های دستی است، و خب نینتندو  از جای خودش در این بازار مطمئن بود که سونی تصمیم گرفت که کنسول دستی خودش را روانه بازار کند که Playstation Portable نام داشت. در همین زمان ورود سونی به بازار کنسول های دستی بود که نینتندو ترسید و پروژه سال بعدش که برای رقابت با Xbox آماده کرده بود را معرفی کرد که Nintendo DS نام داشت.

خب از آنجایی که مایکروسافت سخت در تلاش بود که دنیای جدیدی را در صنعت بازی سازی ایجاد کند وقتی برای کنسول های دستی نداشت و همین طور هم ریسکش را نمی پذیرفت پس باید از یک راه جایگاهش را تثبیت می کرد؛ پس وارد عمل شد و شرکت Bungie با حمایت او نسخه دوم بازی Halo را روانه بازار کرد.

ورود به دنیای جدید بازی

خب سال 2005 سر رسید و مایکروسافت هم به هدفش که ساخت دنیای جدیدی از بازی بود نزدیک تر شد، مایکرسافت از دومین کنسول خود با نام Xbox 360 معرفی کرد که گرافیک و پردازش خیلی بالا تر از آنچه که کنسول های قبلی داشتند را به این صنعت وارد کرد. خب در این زمان بود که سونی درگیر رقابت با نینتندو بود که سونی کنسول PSP خود را عرضه کرد و خب انتظار داشت که در این رقابت جلو بیوفتد چون نینتندو سال قبل کنسول دستی جدید خود را معرفی کرده بود.

اما ناگهان نینتندو مراسمی برگزار کرد و کنسول دستی جدیدی را معرفی کرد با نام Gameboy Micro، و خب اینجا ضربه خیلی سخی به سونی زد، چون هم برتری کامل را در بازار های کنسول های دستی از سونی گرفته بود و هم سونی موقعیت رقابت با مایکروسافت را از دست داده بود. درکل سال بدی را پشت سر گذاشته بود و بدون هیچ پیروزی، اما امیدشان را از دست ندادند و برای سال بعد آماده شدند.

جبران گذشته

خب در سال 2006 سونی توانست گذشته را جبران کند خودش را به مایکروسافت برساند، خب بالاخره انتظار طرفدار های پلی استیشن به اتمام رسید و بالاخره کنسول جدید سونی با نام Playstation 3 معرفی و وارد بازار شد.

خب از آنجایی که این کنسول ها توانسته بودند تا حد بیش از انتظار کابران خوب باشند که این شرکت تا 7 سال بعد نیازی در عرضه نسخه جدید کنسول ندیدند و فقط روی ساخت بازی ها تمرکز کردند.

بعد از چند سال بازگشت

خب 7 سال از آخرین کنسولی که معرفی شده بود می گذشت که بالاخره سونی و مایکروسافت تصمیم گرفتند کنسول های نسل جدید خود را معرفی کنند.

در تاریخ 13 نوامبر سال 2013 سونی Playstaion 4 و با اختلاف 2 روز مایکروسافت در 15 نوامبر Xbox One را معرفی کرد.

رقابت قدیمی

خب چندین سال از معرفی آخرین سری کنسول ها بازی می گذرد و ایکس باکس یک مورد و سونی سه مورد از کنسول های نسل گذشته خود را عرضه کرده است، ولی الان وقت تغییر اساسی است و باید نسل جدید کنسول ها معرفی شود که بسیاری از بازیکن ها منتظر این اتفاق هستند.

و بالاخره زمان عرضه کنسول ها نسل نهمی می رسد، که سونی با رقیب های قدیمی خود یعنی مایکروسافت و نینتندو به میدان مبارزه می روند. سونی در تاریخ 12 نوامبر 2020 کنسول نسل نهم خود را با نام Playstation 5 و مایکروسافت در تاریخ 10 نوامبر 2020 از دو کنسول این نسل خود با نام Xbox Series X و Xbox Series S رونمایی کرد.

از بازی ها محبوب این نسل می توانیم از بازی های آنلاین فورتنایت و بازی های موبایل کالاف دیوتی موبایل مثال بزنیم. فروشگاه بازی طور بهترین ارائه دهنده محصولات درون برنامه ای بازی ها خارجی خرید ویباکس فورتنایت و خرید استارتر پک فورتنایت و دیگر محصولات این بازی را ارائه می دهد.

خب تاریخ بازی سازی بسیار تاریخ زیبا و پر فراز و نشیبی است، که بالاخره سه شرکت توانستند تا به امروز غول های ساخت کنسول شوند و شرکت های بازی سازی های اختصاصی برای خود و تحت حمایت خود برپا کنند. ولی حتما باید یادمان بمانند که اولین نفر ها چه کسانی بودند و چطور این دنیای زیبای بازی خلق شد.

 

 

 

 

محصولات پیشنهادی برای شما

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.